Sajtóközlemény

2013-11-05

A KORMÁNY ELFOGADTA AZ ORSZÁGOS KÖZÉPTÁVÚ LOGISZTIKAI STRATÉGIÁT

- A logisztika a gazdaság vérkeringésének tekinthető. - hívta fel a figyelmet Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (képünkön). - A stratégia lehetőséget nyújt arra, hogy a logisztikai szektort elvárt gazdasági súlyának megfelelően kezeljük, hiszen az egyes ágazatok hatékony működésének alapvető feltétele a logisztika.

A stratégia alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. akciótervet készít a 2014. évre vonatkozóan.

- Jelenleg folyik az akciótervek kidolgozása, mivel a stratégia önmagában csak egy keretrendszert jelent. 2014-ben a legfontosabb feladat az egységes logisztikai számbavételi rendszer kialakítása, a duális képzés feltételeinek megteremtése, a vámeljárások egyszerűsítése, valamint a szektor szolgáltatásait népszerűsítő országmarketing-program kidolgozása. Ezen kívül a teljes ellátási láncot érintő beszállító-értékelésre és fejlesztésre is szükség van ahhoz, hogy az ipari, termelő vállalatoknál növekedjen a hazai beszállító kis-és középvállalkozások aránya. Ezeknek a feladatoknak mind az operatív programokhoz, mind az európai uniós tervezéshez kell illeszkedniük - fűzte hozzá Dr. Bárdos Krisztina.

A logisztikai szolgáltatók 2012. évi összes nettó árbevétele mintegy 3400 milliárd Ft-ra tehető, amely a nemzetgazdasági összes nettó árbevétel 4,8 %-a. A szektorban dolgozók száma közel 259 000 fő, amely a teljes foglalkoztatotti létszám 6,5%-a. Az ágazatban működő vállalkozások száma mintegy 40 000, ezek döntő része KKV, így ezen szolgáltatók fejlesztése, szolgáltatásaik iránti kereslet fokozódása jelentős mértékben növeli a szektor GDP-hez viszonyított hozzájárulását.

Magyarország - kedvező fekvése miatt - természetes előnyökkel rendelkezik. Hazánkon viszonylag kis területen számos transzeurópai közlekedési (TEN-T) maghálózati "folyosó" halad át, amelyek Nyugat-Európa-Balkán, illetve Dél - Nyugat - Európa - FÁK összeköttetéseket tesznek lehetővé, így a logisztika területén hazánk jelentős növekedési tartalékokkal rendelkezik.

A stratégia célja, hogy a 2014-2020-as uniós tervezési periódusban a logisztikai szakértelem javításával,a logisztikai infrastruktúra fejlesztésével,a belföldi és nemzetközi logisztikai kapcsolatrendszer erősítésével és a logisztikai innováció élénkítésével hatékonyan érvényesítse a szektornak tulajdonítható pozitív nemzetgazdasági hatásokat, segítse a foglalkoztatás és a beruházások bővülését, és a szektor célirányos fejlesztésével hozzájáruljon mind az ország, mind a vállalatok versenyképességének megerősítéséhez.