Stratégiai partnerségi megállapodásokat kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Fülöp Zsolt LEF soros elnök,  Fónagy János Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára
Fülöp Zsolt LEF soros elnök, Fónagy János Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy-másfél éves előkészítés után első körben a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségével, a Logisztikai Egyeztető Fórummal, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestületével, a Magyar Gasztronómiai Szövetséggel, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével, a Magyar Mérnöki Kamarával, a Magyar Útügyi Társasággal és a Megújuló Energia Platformmal kötött megállapodást.

A minisztérium részéről Fónagy János parlamenti államtitkár, a Logisztikai Egyeztető Fórum részéről Fülöp Zsolt soros elnök írta alá a megállapodást, amelynek célja az alábbiak szerint került meghatározásra:

"Jelen stratégiai partnerségi megállapodás célja, hogy a Logisztikai Egyeztető Fórum szakmai tapasztalatainak figyelembevételével a gazdasági élet szabályozása során a hatékony és közérthető jogalkalmazás feltételeinek megteremtéséhez szükséges jogszabályok születhessenek. A megfelelő jogszabályok kidolgozásával olyan gazdasági és jogi környezet alakulhasson ki, amely az infrastruktúra további fejlődésének lehetőségét teremti meg, és így az ország gazdasági versenyképességét is elősegíti."

Az együttműködés területei:

  • a közúti, vasúti és vízi közlekedést érintő jogszabálytervezetek véleményezése és utólagos hatásvizsgálata,
  • a közlekedési infrastruktúra fejlesztését elősegítő vélemények összegzése,
  • a közösségi közlekedésre vonatkozó Európai Uniós irányelvek és határozatok nyomon követése,
  • tudományos kutatások összegzésével a jogszabályalkotás elősegítése.

A minisztérium a meghatározott tárgykörökben készült tervezeteket legkésőbb a kormányzati szervekkel való egyeztetés megkezdésekor megküldi a stratégiai partnernek. Az együttműködő szervezetek maguk is javaslatot tehetnek jogszabályok elkészítésére. A véleményezésre megkapott anyagok közül kiválaszthatják azokat, amelyekről közvetlen egyeztetést kérnek. A stratégiai partnereknek törekedniük kell arra, hogy az adott jogterülettel foglalkozó más szervezetek észrevételeit összegyűjtsék, és a minisztériumnak átadják.